Lerend netwerk voor koplopers in de care
Wij zijn een lerend netwerk van ambitieuze en gedreven professionals, onderzoekers en zorgorganisaties die een voorlopersfunctie vervullen in de care.
Deelnemers
- Subtitel: Nieuwsgierig, gedreven en deskundig
Amsta biedt sinds 1980 zorg en behandeling aan cliënten met het syndroom van Korsakov. Meteen vanaf de start heeft Amsta geinvesteerd in goede samenwerkingsrelaties met het academisch veld. Dat heeft geresulteerd in tal van wetenschappelijke publicaties. Onderwerpen waarin Amsta gespecialiseerd is: foutloos leren, empatisch directieve benadering en sociale benadering. De komende tijd wil Amsta experimenteren met nieuwe woonvormen voor de doelgroep. Zo opent Amsta binnenkort een afdeling voor begeleid wonen en draagt Amsta actief bij aan het internationale onderzoek ‘Living together’.
Onze nieuwsgierigheid en ambitie om de zorg en behandeling te blijven professionaliseren en verbeteren, leidt tot het onderzoekende karakter van Attent. Het Topcare-predicaat voor Gerontopsychiatrie dat wij in september 2022 ontvingen is een bevestiging van de kwaliteit van onze psychiatrische zorg aan ouderen in locaties Regina Pacis in Arnhem en Hofstaete in Dieren.
Kennis en ervaring
Attent is als pionier al in de jaren 60 gestart met een gerontopsychiatrische afdeling. We streven ernaar om de best mogelijke zorg en behandeling te geven aan gerontopsychiatrische cliënten. We willen datgene doen wat echt werkt én aangetoond is.
Een multidisciplinair Gerontopsychiatrie team komt regelmatig bijeen om te bespreken hoe we de zorg en behandeling verder kunnen verbeteren. In het team zitten alle benodigde disciplines, van de specialist ouderengeneeskunde en senior verpleegkundige tot verzorgenden en dagbestedingsmedewerkers. De kernbehoeften van de cliënt zijn, in het hele proces, ons uitgangspunt.
Regionale ambitie
Het Topcare-predicaat helpt Attent steeds te blijven verbeteren. Door onze eigen praktijkvragen te beantwoorden en die kennis en ervaring weer te delen met de sector. Vanuit onze ambitie de zorg in de gerontopsychiatrie te professionaliseren staat Attent bijvoorbeeld aan de wieg van het Zorgprogramma Gerontopsychiatrie en zijn we mede-initiatiefnemer van de Vereniging voor Gerontopsychiatrie’. Het volgende doel is ons (in 2024) te ontwikkelen tot regionaal expertisecentrum voor Gerontopsychiatrie.
Onderzoek
Attent heeft een onderzoekscommissie en werkt mee aan diverse onderzoeken op verschillende niveaus. Zoals wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met universiteiten en hogescholen en praktijkonderzoek door onze eigen zorg en welzijn team, studenten en stagiaires.
Voor de uitvoering van onze praktijkonderzoeken wordt Attent getraind en ondersteunt bij de onderzoeksvaardigheden door dr. Gea van Dijk. Zij is associate lector Ouderen met psychische problemen vanuit Noorderbreedte bij het Lectoraat van NHL Stenden. Verder werken we nauw samen met Dr. Ton Bakker, psychogeriater en lector aan de Hogeschool Rotterdam, om te kijken hoe de inzet van de STIP methode onze eigen methode kan verrijken. De STIP-methode wordt gebruikt voor preventie en behandeling van probleemgedrag bij (kwetsbare) ouderen en dan voornamelijk cliënten die lijden aan cognitieve stoornissen zoals dementie.
Delen van Expertise
De uitkomsten van onze onderzoeken en onze ervaringen wisselen we uit met relevante organisaties. Dit doen we door samenwerkingsverbanden aan te gaan en via diverse netwerkbijeenkomsten. Zo werken wij onder andere samen met UKON, Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen en de Vereniging voor Gerontopsychiatrie.
De afdeling Revalidatie & Herstel van Pieter van Foreest heeft begin 2022 het Topcare-predicaat Geriatrische Revalidatiezorg behaald. Dit is voor de ouderenzorgorganisatie in de regio Delft veel meer dan alleen een keurmerk. De erkenning vanuit Topcare is een bevestiging van de hoge kwaliteit van hun Geriatrische Revalidatie.
De professionals van de Pieter van Foreest afdeling Revalidatie & Herstel investeren in onderzoek en innovatie, ontwikkelen nieuwe behandelmethoden en revalidatiepaden voor de verschillende doelgroepen, onderzoeken waar eHealth het revalidatieproces kan ondersteunen, werken samen in de keten en delen kennis in de sector. Dit alles met het doel om samen de begeleiding en behandeling voor de revalidanten te blijven verbeteren.
Revalidatie & Herstel
Bij ouderenorganisatie Pieter van Foreest is Revalidatie & Herstel een belangrijk onderdeel van de zorg die wordt geboden. De revalidatie is voor vier verschillende doelgroepen: CVA, Orthopedie en Amputatie, korte trajecten (maximaal 6 weken) en lange trajecten voor de doelgroep Overig. Het streven is om de client in de klinische fase zo snel mogelijk terug te laten keren naar huis, om vervolgens thuis de revalidatie voort te zetten. De revalidatie richt zich op het realiseren van de revalidatiedoelen en het veilig en verantwoord optimaliseren van de zelfredzaamheid in eigen omgeving. Er wordt bij Pieter van Foreest op dit moment veel geinvesteerd in Revalideren Thuis, omdat we er steeds meer van overtuigd zijn dat revalidatie in de thuissituatie nog beter aansluit bij de verbetering van het functioneren in het dagelijks leven van de revalidant.
Onderzoeksagenda
De onderzoeksagenda geeft inhoud aan het specialistisch profiel van Pieter van Foreest en is tot stand gekomen met inspraak van medewerkers, ketenpartners en cliënten en vanuit verschillende perspectieven. Er is uiteindelijk gekozen voor een doelgroep overstijgend specialistisch profiel “Samen Behandelen” met de thema’s Familieparticipatie, eHealth en Revalidatie Thuis (ambulantisering). Hierbij is gezocht naar diverse samenwerkingsverbanden die aan kunnen sluiten bij de onderzoeksagenda.
Onderzoekscommissie
Het “onderzoekend werken” of het werken binnen een organisatie met een onderzoeksklimaat vraagt andere competenties van medewerkers én een cultuurverandering van de organisatie. Daarom is de onderzoekscommissie Revalidatie & Herstel (OC R&H) tot stand gekomen. Hierdoor komen onderzoek en praktijk dichter bij elkaar voor medewerkers en krijgt onderzoek een ‘goede’ plaats binnden R&H.
Bij Saffier wordt zorg, behandeling en ondersteuning aan ouderen en kwetsbaren geboden, waaronder mensen met het syndroom van Korsakov. De zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov vindt plaats op locatie Domus Nostra. In het voorjaar van 2022 is voor deze doelgroep het Topcare-predicaat ontvangen.
Een voorbeeld van implementatie van onderzoekresultaten:
GRZPLUS heeft een actieve en intensieve bijdrage geleverd aan de SOHIP en de HIPPER studie binnen het proefschrift van Dr. Margriet Pol (Hoofddocent onderzoek & Senior onderzoeker HvA, Science practitioner GRZPLUS en Vivium). De resultaten worden direct toegepast in de praktijk met een duidelijk resultaat voor de revalidant; het ondersteunt de ouderen bij hun herstel; ze krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen daardoor meer bewegen, hun dagelijkse activiteiten ondernemen en zelfstandig thuis blijven wonen.
Een ander voorbeeld is het ontwerpgerichte onderzoek van Judy Bakker, ergotherapeut en junior-onderzoeker bij GRZPLUS. Zij richt zich in haar onderzoek op mensen die een verminderde aandacht hebben voor het lichaam en/of de ruimte aangedane zijde (neglect) na een beroerte.
In haar onderzoek richt zij zich op de ontwikkeling van een Augmented Reality (AR) spel dat het compenseren van het neglect tijdens het verplaatsen in de eigen omgeving op een leuke manier stimuleert.