Promovendi

Sterre Smits is promovenda Korsakov Expertisecentrum Slingendael van Lelie zorggroep. Ze doet onderzoek naar verschillende interventies die het prospectief geheugen ondersteunen om zo de autonomie en kwaliteit van leven te vergroten bij mensen met het syndroom van Korsakov. 

Praktijk en wetenschap

Het prospectief geheugen is het vermogen om een voorgenomen actie te herinneren en in de toekomst ook daadwerkelijk uit te voeren. Bijvoorbeeld als iemand om elf uur naar de tandarts moet. Sterre begon november 2023 aan haar onderzoek en schrijft begin 2024 een review over dit onderwerp. Naast haar baan als onderzoeker werkt ze als klinisch psycholoog bij Slingendael. Deze combinatie zorgt ervoor dat ze direct de verbinding met de werkvloer maakt en op deze manier ook actief betrokken is bij de bewoners en de zorgprofessionals.  

Volgens Sterre is de meerwaarde van het hebben van een promovendus op de afdeling, dat deze persoon op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen en kennis heeft over een specifiek gebied. Een promovendus kan het onderzoek op de afdeling een boost te geven, maar ook door gesprekken met de managers en bestuurder het onderzoek op de kaart zetten. En niet onbelangrijk; deze persoon heeft tijd om de komende jaren veel uit te zoeken, nieuwe kennis op te halen en te verspreiden.

Naast mijn onderzoek werk ik als klinisch psycholoog. Hierdoor kan ik mijn kennis en de nieuwste ontwikkelingen meteen in de praktijk brengen.

Sterre Smits Promovenda

Ambitieuze onderzoeker

Eerder heeft Sterre onderzoek gedaan naar het gebruik van een smartwatch als externe geheugensteun. Dit was tijdens het afronden van haar Master. Dit kleine onderzoek had positieve resultaten; het gaf de meeste bewoners het gevoel van zelfstandigheid. Binnenkort krijgt dit onderzoek een vervolg. 

Sterre nam destijds zelf het initiatief, stapte op haar hoogleraar Albert Postma af en zei dat ze promotie-onderzoek wilde doen. Hierdoor is het hele traject in gang gezet en komt er binnenkort nieuwe kennis beschikbaar die de kwaliteit van leven van bewoners en het werk van zorgprofessionals verder helpt. En hier is zij terecht trots op!