Terug naar overzicht

Prof. dr. Nico van Meeteren neemt na drieënhalf jaar voorzitterschap afscheid van Topcare. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd bij Topcare en wat geeft hij mee voor de toekomst?

“Ik had al bewondering voor de professionals in de langdurige zorg, en die is alleen maar toegenomen. Zeker in de coronaperiode is daar extra zorgzaam en harder gewerkt dan ooit. Tegelijkertijd bleven de Topcare expertisecentra en de kandidaten ook innoveren en meedoen aan onderzoek. Dat is echt een prestatie van formaat en o zo belangrijk voor die professionals maar helemaal voor de aan hen toevertrouwde bewoners. Chapeau, chapeau, chapeau!”

Nico neemt nu afscheid als bestuursvoorzitter, omdat hij zich de komende tijd volledig moet toeleggen op zijn taken als algemeen directeur van de Topsector Life Sciences and Health (Health~Holland) en als hoogleraar aan het Erasmus MC. Beiden vragen vanaf 2022 zoveel tijd en aandacht, dat hij zijn rol als voorzitter voor Topcare niet meer naar believen en behoren zou kunnen vervullen. Daarom neemt hij halverwege zijn tweede termijn afscheid van Topcare, met spijt in het hart en het hoofd.

Wat voor organisatie laat je achter?
“De afgelopen jaren is Topcare ruim verdubbeld in aantal deelnemers, en het komende jaar voorzien we weer een verdubbeling. Dat is heel goed, want zo krijgt de organisatie meer slagkracht. Tegelijkertijd neemt de kwaliteit van zorg en behandeling binnen de Topcare-expertisecentra ook nog steeds toe en dat komt de bewoners van de zorgorganisaties zeker ten goede. Dat weet ik uit eigen ervaring binnen onze familie. Ik hoef me ook geen zorgen te maken over de Topcare-organisatie, die wordt geleid door een goed bestuur en een directeur die een uitstekend team heeft samengesteld!”

Wat wens je Topcare toe in de komende periode?
“Het is wel een cruciale periode natuurlijk! Sommige van onze expertisecentra worden erkend als Doelgroep- of Regionaal Expertisecentrum en krijgen dan ook de middelen om nog meer onderzoek te doen en te innoveren. Mooie ontwikkelingen dus. En met de komst van Conny Helder krijgen we een minister die de langdurige zorg van binnenuit kent. Niets ten nadele van haar voorgangers op VWS, maar wat een heerlijke luxe zo’n ‘kenner’ in het Haagse te hebben. Zij kent Topcare ook, en ik ben benieuwd hoe zij tegen de Topcare- ontwikkelingen aankijkt.”

Kan Topcare wel overeind blijven in deze woelige periode?
“Tuurlijk, de organisatie groeit en bloeit! Het is duidelijk dat zorgorganisaties niet ‘slechts’ toekomstbestendig maar veel meer toekomstbehendig moeten zijn of worden. Als je blijft innoveren en blijft onderzoeken en leren, dan kun je steeds weer inspelen op de veranderingen. Dat kan een stelselwijziging zijn, maar ook een veranderende behoefte van bewoners of een nieuwe behandelmethode. In de komende dynamische tijden is toekomstbehendigheid een groot goed en Topcare is zelf toekomstbehendig en stimuleert vanuit die aard met haar activiteiten de toekomstbehendigheid van de leden.”

Thijs Houtappels, penningmeester van het bestuur van Topcare, neemt voorlopig de honneurs waar als voorzitter a.i. In het voorjaar gaat de organisatie op zoek naar een nieuwe onafhankelijk voorzitter.