Terug naar overzicht

Een serie over de effecten van het coronavirus op Topcare-centra

De Corona-crisis houdt heel Nederland, de hele wereld zelfs, in zijn greep. Ook op Topcare heeft de crisis veel impact. Als organisatie bestaan we immers uit een netwerk van verpleeghuizen, die als woonplaats van de meest kwetsbare burgers op dit moment in de frontlinie staan. Onze collega’s in de huizen moeten alles op alles zetten om de kwaliteit van leven van onze bewoners optimaal te houden.

Nu er geen bezoek mag komen, is dat extra zwaar. Niet alleen moeten de bewoners hun vertrouwde bezoek missen, maar er komt nu ook meer op de schouders terecht van de verzorging. Als er bewoners besmet zijn, maakt dat de zaken natuurlijk weer helemaal anders.

Hoe ingewikkeld het ook is, dit zijn wel de tijden dat we trots mogen zijn op de uitstekende zorg die we hebben opgebouwd in Nederland. We kunnen de huizen zo goed mogelijk afschermen van de buitenwereld, zodat het virus geen vrij spel heeft. En we kunnen zo nodig, zoals nu, de zorg helemaal door professionals laten doen. In veel andere landen zijn bewoners veel meer afhankelijk van hun familie.

Op dit moment staan de criteria van Topcare natuurlijk wat op de achtergrond. Het gaat er nu om dat de professionals van onze deelnemers en kandidaat-deelnemers uitstekende zorg leveren. Dan kunnen ze later wel weer laten zien wat ze gedaan hebben. We kunnen dan samen evalueren wat goed is gegaan, wat we kunnen leren, en welke methodes goed en minder goed werkten.

Voorlopig heeft Topcare de proefvisitaties in april en mei uitgesteld. Een Topcare-visitatie in juni staat wel nog in de agenda. De eerstvolgende Praktijk- en Wetenschapsmiddag is gepland op 24 september. Laten we hopen dat deze bijeenkomsten wel weer door kunnen gaan!

In de tussentijd wensen wij al onze collega’s in de zorg alle goeds toe tijdens hun belangrijke werk voor de bewoners van onze expertisecentra. Op onze website publiceren we regelmatig interviews met mensen uit de expertisecentra, die vertellen hoe zij omgaan met de omstandigheden van de coronacrisis.