Terug naar overzicht

Vorige week startte onze nieuwe beleidsmedewerker: Maaike Langelaar. Om nader kennis te maken, legden wij haar wat vragen voor.

Maaike, vertel eens, waar kom je vandaan? 

Toen ik als student aan de Lerarenopleiding Maatschappijleer een bijbaantje zocht, belandde ik per toeval in een zorgcentrum. Ik geloof dat ik daarvóór nooit een stap in een zorgcentrum had gezet; er ging dan ook een compleet nieuwe wereld voor me open. 

Gaandeweg begon ik die wereld zo interessant te vinden dat ik aan het einde van het studiejaar switchte van het onderwijs naar de zorg; ik schreef me in voor de studie Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

Na mijn studie werkte ik op verschillende plekken in de ouderenzorg. Aanvankelijk als kwaliteits- en beleidsadviseur, later in project- en managementfuncties. Het als projectleider aan de wieg staan van een compleet nieuw woonzorgcentrum en daar als locatiemanager enkele jaren leiding aan geven, was zonder twijfel de mooiste en meest leerzame ervaring. 

En hoe ben je bij Topcare terecht gekomen? 

Na een uitstap van een aantal jaar – in de wereld van schrijven, teksten en verhalen - begon de zorgsector toch weer te trekken. Ik koos ervoor terug te keren naar waar ik vertrouwd mee was, maar tegelijk zocht ik naar nieuwe perspectieven: de verhalen die ik nog niet kende en uitdagingen die ik nog niet eerder had ontmoet. Die vond ik bij Topcare. 

Ik ben erg enthousiast over de visie en wetenschappelijke inslag van Topcare en de manier waarop Topcare-deelnemers onderzoek doen, verbeteringen realiseren en een kartrekkersrol vervullen in de sector. Ik ben graag onderdeel van dit dynamische netwerk van lerende en zichzelf verbeterende organisaties en professionals. 

Wat zijn je ambities bij Topcare?

Bij Topcare ga ik de komende tijd aan de slag met het social intranet en het organiseren van bijeenkomsten, met als doel verbinding en kennisdeling tussen Topcare-leden. Daarnaast vervul ik (samen met Liesbeth de Jong) de rol van secretaris van de visitatiecommissie en ben ik benieuwd welke andere uitdagingen hier op mijn pad komen. 

Het is mijn ambitie om organisaties uit te dagen zichzelf te overtreffen, de nieuwsgierigheid van zorgprofessionals te blijven aanwakkeren, onderzoekers en praktijk met elkaar te verbinden en kennisdeling te bevorderen. Uiteindelijk hoop ik dat we met elkaar de care naar een hoger plan tillen. En vooral dat deze beweging echt verschil maakt voor de mens achter de zorgvraag.