Joske Mesters is muziektherapeut bij Domus Nostra en Slingedael, beiden TopCare gecertificeerd en gespecialiseerd in de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov (SvK). Bij haar keuze om muziektherapeut te worden liet ze zich inspireren door Ramses Shaffy.

"Ik heb muziektherapie gestudeerd aan de Hogeschool in Leiden. Deze opleiding is antroposofisch geïnspireerd. In de antroposofie staat de mens centraal en zijn ritme en de natuur heel belangrijk. Daarnaast is oordeel-loos waarnemen belangrijk. Je laat je eigen vooroordelen en associaties los en ziet iemand voor wie ze zijn. Dit neem ik ook mee in mijn werk. Zo laat je de persoon voor je in hun waarde, hetgeen bij mensen met SvK erg belangrijk is: het behouden van hun eigen unieke zelf."

Ramses Shaffy als inspiratie 

"Ik leerde de doelgroep voor het eerst kennen toen ik een filmpje zag waarin Ramses Shaffy “Laat me” zong samen met Liesbeth List en Alderliefste. Ramses is in dit filmpje 75 jaar oud en heeft het syndroom van Korsakov. Het filmpje laat zien hoe de muziek hem activeert en hem terugbrengt in de tijd. Aan het einde zie je een hele andere Ramses dan aan het begin van het lied. Toen wist ik dat ik graag samen met de bewoners muziek wou maken zodat ze met een glimlach verder kunnen met de dag. Dit heeft mij doen besluiten muziektherapeut te worden en met deze doelgroep te willen werken."

Eigen nummers en eigen podcast 

Joske is een groot muziekliefhebber en ook in haar vrije tijd veel bezig met muziek. "Ik zing in een koor en schrijf zelf liedjes over dingen die mij bezighouden. Sinds kort ben ook bezig met het opnemen van mijn eigen nummers. In een recent verleden heb ik een Podcast gemaakt waarin dakloosheid in Den Haag voor het voetlicht wordt gebracht. Deze Podcast bestaat uit vier afleveringen, en in iedere aflevering deelt iemand met ervaringskennis zijn of haar verhaal. Het thema was “thuis”, en de klanken die daarbij horen. Geïnspireerd door de verhalen en de klanken die daarbij ontstonden zijn vier muziekstukken gemaakt. De Podcast is te beluisteren via Spotify met als titel “Dit is ons Den Haag”.

Laagdrempelig in contact met zichzelf en de ander 

"Ik leer heel veel van de bewoners. Ze hebben allemaal verschillende muziekvoorkeuren en ik mag daardoor steeds nieuwe liedjes leren om ze te begeleiden. Ook heeft elke bewoner zijn of haar eigen unieke levensverhaal, waardoor ik elke dag opnieuw verrast word. Het allerliefste laat ik hun levensverhalen in de muziek doorklinken door met de bewoners te werken aan persoonlijke songteksten. De bewoner kan dan een eigen lied maken wat helemaal van hen is. De muziek geeft kracht aan de woorden. Wanneer een lied af is, kan het ook worden opgenomen. Zo kan de bewoner het altijd terugluisteren en een succeservaring opdoen. De muziektherapie draagt bij aan de zingeving van de bewoner. Binnen de sessie kan de bewoner op een laagdrempelige manier in contact komen met zichzelf en de ander. Het kan een uitlaatklep zijn, waardoor de bewoner gedurende de dag meer rust ervaart.

Mens in plaats van bewoner 

Het voornaamste doel van de muziektherapie is de kwaliteit van leven verbeteren. In de muziektherapiesessies krijgt de bewoner gelegenheid om zichzelf muzikaal te uiten en zodoende voelen ze zich weer 'mens' in plaats van 'bewoner van de zorginstelling'.

Waar woorden tekortschieten, spreekt de muziek! Jo.mesters@saffiergroep.nl

De muziektherapie draagt bij aan de zingeving van de bewoner. Binnen de sessie kan de bewoner op een laagdrempelige manier in contact komen met zichzelf en de ander.

Joske Mesters Muziektherapeut